tisdag 25 maj 2010
Nu är det dags att utvärdera!
För att logga in ange:
Användarnamn: ditt personnummer (ex.930101-1010)
Lösenord: De två första bokstäverna i ditt för- och efternamn (pesv om du heter Per Svensson)
Om du får problem med din inloggning kontaktar du genast Karin
Du ska utvärdera kursen Bok-Film-Blogg En liten chock
Har du inte varit med på filmdelen, så hoppar du bara över de frågor som handlar om film.
tisdag 4 maj 2010
Lev Kuleshov, som 1919 var med och etablerade världens första filmskola i dåvarande Sovjetunionen, är bl.a. känd för en rad experiment som visade vikten av montage...
Alltså, att en identisk bild/tagning kan tolkas helt olika när den placeras i olika sammanhang. Här är det exakt samma ansikte som först visar hunger, sedan sorg, och sedan något helt annat...
I nästa filmexempel bjuder filmregissören Alfred Hitchcock på ytterligare ett exempel på den s.k. "Kuleshov-effekten":
"Söt, gammal farbror..." eller "Snuskgubbe"?!
Kuleshov gjorde sina experiment innan ljudfilmen uppfanns... De tre filmexempel som följer visar hur även en del annat, bl.a. musik, ljudeffekter och berättarröst - tillsammans med lite selektiv klippning - kan påverka hur vi upplever och tolkar bilderna vi ser.
Man skulle kunna plugga till vadsomhelst med hjälp av YouTube... Här förklarar man hur den s.k "180-graders regeln" fungerar:
måndag 3 maj 2010
Lite filmteknik
torsdag 29 april 2010
Johanna Lindbäck skriver om er
http://www.bokhora.se/blog/skonlitteratur/romaner/2010/04/lyckad-och-mindre-lyckad-taglasning/
onsdag 28 april 2010
Green screen
Green screen handlar om att man utesluter den gröna färgen från filmen och gör de områden som är gröna i filmen genomskinliga. När man sedan redigerar filmen placerar man filmen över en annan film eller stillbild som då syns igenom de genomskinliga bitarna.
Ett problem till som dyker upp när man kameran rör sig är att bilden man vill placera i det gröna fältet inte följer med i rörelsen. Då måste man skapa en motion path i filmen, vilket innebär att man skapar punkter i filmklippet som berättar var den nya bilden ska befinna sig. Bilden på vatten, strand och en del av en båt som syns i klippet är hjälpligt upphängd utifrån 7 olika punkter och resultatet blir därefter. Ska man arbeta med den här tekniken är det ett tips att planera ordentligt innan. Se till att det finns mycket ljus, använd helst stativ. Ska du använda någon form av kamerarörelse - se till att det finns bra fasta punkter som hela tiden syns i bilden. Behöver du bara en punkt sparar du mycket tid efteråt. Bra exempel på fästpunkter är tavlor med mörka ramar mot ljusa väggar. Lyktstolpar eller trädstammar utomhus. Det ska vara objekt som inte rör sig. Omvänt kan tekniken användas om man vill att ett textobjekt ska följa en bil eller person som rör sig.
Johanna Lindbäck på besök på Malmö latinskola

Lindbäck kom för att träffa de elever som i samarbete med bibliotekarier och pedagogiska centralen läser, bloggar och filmar hennes roman En liten chock. Hon berättade om sitt författarskap, hur det började som en dröm redan i småbarnsåren och hur den första romanen kom till i regniga Bergen.
Många frågor handlade om karaktärerna om hur hon tänkte när hon skapade dem och varför de agerar som de gör i romanerna. Många undrade också om hon själv är någon av huvudpersonerna.— Nej jag är inte med i mina böcker. Men det är klart att allt man är med om och alla man träffar ger intryck som jag tar med delar av, förklarade Johanna Lindbäck.Hon fick också milt kritiska frågor om det mycket flickaktiga bokomslaget. Det förklarade Lindbäck med att det är helt upp till förlaget och dess illustratörer att skapa omslagen. I just det här fallet ville förlaget vända sig till tjejer som läst en annan ungdomsroman med ett liknande omslag i en liknande rödrosa färg.

Efter mötena med latinskolans elever skyndade Lindbäck vidare till eleverna på Pauli.— Det är intressant för mig att möta mina läsare. De ställer frågor som varken jag eller förlaget riktigt tänkt på.
Den inställda flygtrafiken på grund av det isländska vulkanutbrottet hotade besöket men Johanna Lindbäck lyckades få tag i en av de sista tågbiljetterna och la lite längre tid på Malmöbesöket.— Hade inte eleverna varit så engagerade och jobbat så mycket med boken och bloggat hade jag nog inte gjort mig så mycket besvär för att komma ner.
Text och bild: Katarina Berg
onsdag 14 april 2010
Fråga 8.
Eva utnyttjade helt enkelt honom för att han skulle läsa hennes böcker som Eva var så intresserad i. Tyvärr trodde Gustav att Eva gjorde detta för andra skäl och speciellt för honom.
Eva var en person som plötsligt dök upp från tomma intet och försvann lika snabbt i tomma intet. Hov var ett mysterium som gick inte att lösa.
Fråga 7.
Men jag tror att Gustav och Elin blev goda vänner och behöll kontakten. Jag tror att Jack verkligen skall försöka ha en god relation med sin son och verkligen ge järnet som far. Eva får vi absolut ingeting mer veta om, vilket var meningslöst.
Varför ha med henne en av huvudkaraktärerna när vi inte ens får veta vad det blev av med henne?
Fråga 6.
Elin ville helt enkelt hitta en kille som hon kunde hitta på nya grejer med, de hon inte kunde med Johan. Elin trodde nog även Gustav var kär i henne och han skulle velat ha henne som flickvän. Man vet inte vad Elin vill ha egentligen, hon skiftar från Johan till Gustav.
Fråga 8.
Jag tror att hon gick igenom personliga bekymmer. Kanske att ett förhållande nyss hade tagit slut eller att hon desperat leta efter ett förhållande, som gjorde att hon behandla Gustav just som hon gjorde.
Hon hittade en elev som gillade henne mer än som en lärare eller vän, då tog hon det tillfället och eleven råkade vara Gustav.
Hon ville må bättre med sig själv och det hjälpte Gustav med. Sedan när hon blev mer känslomässigt stabil så beslöt hon sig för att bryta det med Gustav ( vad det nu än var ).
För att sammanfatta allt så utnyttjade hon honom.
Fråga 5.
Men man kan endå förändras utan att veta det, nya miljöer förändrar en. Gymnasiet är helt enkelt en hel annan miljö än grundskolan.
Fråga 7.
Fråga 4.
När du beskriver personer får vi ingen bild i hjärnan hur personerna ser ut vilket är tråkigt. Det enkla beskrivandet väcker ingen nyfikenhet och det blir bara allmänt.
Det enkla beskrivandet på karaktärerna så som rött hår och fin nacke räcker inte. Frågan är varför huvudkaraktären blir så attraherad/intresserad av denna personen , vad/varför fångar denna hans nyfikenhet. Men även för att få en bild i huvudet hur personerna ser ut vilket berättar mer om deras personlighet.
Fråga 3.
Gustav hade förstått att han blir bara utnyttjad och just därför inte brytt sig om en schizofreniperson.
Fråga 6.
Jag tror hon bara såg honom som en nära vän. Hennes chock kanske var något man inte gör med sina nära vänner men det var ju en chock efterallt.
Hon verkade trivas i hans sällskap, han var inte som alla andra vänner hon hade. Elin kanske trodde att Gustav gillade henne mer än som en vän och just därför blev hon förvånad när han sa Evas namn, men jag tror inte hon tog det personligt alltså att hon gillade honom.
Hon blev ju inte tillsammans med honom fast det hade gått ett tag efter den händelsen.
Fråga 2.
Boken är röd, rosor finns och en halv dold tjejs ansikte syns på omslaget, vilket man får intryck att det skall vara om mycket kärlek och tjejer. Men när man läser texten på baksidan tror man att någonting spännande kommer inträffa så klart kärlek är inblandat. Kärlek är inget tjejigt, alla blir kära oavsett ålder eller kön. Kärlek är för alla!
Fråga 1.
Om det är ur hans synvinkel så förstår man att han uppfattar händelserna annorlunda. Men Gustav är en rätt smart kille som många uppfattar honom så, fast de uppmärksammar sig inte på det. Många i klassen Gustav olika, men när Elin säger att Gustav är en "kulturkille" blir många lite chockade över detta.
Boken hade varit mer spännande om man fick också veta Evas synvinkel också, hur hon tänkte, tyckte och varför hon betedde sig på det viset. Det hade kanske varit tydligt vilket hade varit bättre för enligt mig var inte "chocken" så chockande.
fråga 7
Ja jag tycker ändå att det slutade bra för Gustav. Han fick börja om på ny kula och samtidigt hade han kontakt med Elin fortfarande. Jag tror att de kan återfå kontakten. Bara han vill.
fråga 5
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
Ja.. de är det väll. Jag menar man vet ju aldrig vad som händer. Det har säkert hänt någon. Han hade lite höga förväntningar tycker jag. Men som jag sa innan, man vet aldrig vad som händer
fråga 4
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
Jo, det tycker jag. För tex om du ser en person på gatan, utan att man själv vet om det så har man på bara några sekunder tänkt ut hela den personens liv och hur den är som person. Så jag tycker att det är väldigt viktigt för då kan man få sina misstankar om hur personen beter sig och hur personens omgivning är.
Fråga 5.
Jag tror att man förändras mer när man inte är medveten om det. Men om man då gör upp en lista som Gustav gjorde på vad man vill ändra på, vad man vill ha och inte ha, går det inte väldigt långt. Det är då man inte gör det för sin egen vilja utan mer om hur man vill att andras uppfattning om sig själv ska vara.
Men det händer att de som vill ändra på sin personlighet slutar oftast med att de är två olika personer vilket kan förvirra andra och det kan sluta med att det inte går som de ville från början. Som det hände med Gustav han ville ändra sig med det kom lite hinder på väg dit och det blev inte som han hade planerat.
Det kan också ta mycket av ens energi och till slut har man inte kraft nog att vara någon annan än sig själv och då hamnar man i den banan igen.
fråga 2
Nja.. fast det är en kille som är huvudpersonen så tycker jag ändå att de är typ en tjejbok. Jag tror att killar inte är så jätte intresserade av kärlek och känslor. Jag kan ju inte skriva för alla men hur jag uppfattar det så är det nog så. Och hur omslaget har sin betydelse, tror jag att iaf jag brukar ta upp en bok som jag tycker är fin eller har en bra titel. Och jag tror inte att killar tex plockar upp en röd bok, för de tror nog att den kommer att handla om kärlek. Röd är ju kärlekens färg.
Fråga 4.
Man vill se så bra ut som möjligt inför omgivningen för att ge ett bra intryck ( alltså första intrycket, vilket jag inte tror på ).
Det är viktigt för människor som tror att de inte har något annat att komma med som till exempel intelligens eller personlighet, just därför vill de komplettera det med sitt utseende för att accepteras.
Jag struntar i hur folk ser ut, ibland händer det att jag struntar i hur jag ser ut. Det finns alltid en bakgrund på varför man ser ut just som man gör. Personligt tycker jag att hur man trivs med sitt utseende och är nöjd med det så är det viktigare än hur folk ser ut generellt.
Frågor till Johanna.
Frågor till Johanna.
Fråga 2.
Fågor till Johanna.
Fråga 1.
Jag hade velat om man fick en synvinkel från alla de andra för att då hade man förstått boken mycket bättre. Att det stod lite om hur det andra tyckte och vad de kände i de olika sammanhangen När det gäller den lilla chocken så hade man inte behövt ta med det utan låtit det smidigt glida som ett mysterium.
Jag undrar varför du just har valt de omslaget till Min typ brorsa? I boken så har du skrivit både från Ninas perspektiv och Daniels. Fundera du på att skriva boken i första person istället för tredje person? Boken har väldigt öppet slut, man får inte reda på så mycket efteråt vilket frustrera mig. Hur kommer det sig att du just valde att sluta sådär?
Frågor Från Johanna
SVAR: Jag tror boken hade varit för tydlig om man hade fått läsa från någon annans synvinkel. Gustav tankar och vad han tycker är ju induviduellt och därför kan man ju inte säga att det inte är trovärdigt för det är ju hans syn på livet. Samtidigt ska han ju inte vara för inställd på hur andra om en, för man kan ju aldrig veta exakt vad någon annan tycker eller tänker.
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
SVAR: Att omslaget är rött och tjejigt är helt rätt, men det är ju inte direkt en tjejbok. Utan den är en ganska neutral bok enligt mig.
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
SVAR: Jag tror inte det hade blivit samma sak om Gustav varit tjej.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
SVAR: Att beskrivningarna är så lite gör att man börjar fantisera ihop personer själva och det är ganska kul för alla får olika ansikten.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
SVAR: Om man verkligen vill ändra på sig och har modet till det så kan man ändra sig, men endast sig själv. Man kan inte bestämma vilka typer av personer man ska få i klassen eller óm man ska hitta en tjej/kille.
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
SVAR: Mycket möjligt, för om de två hade blivit tillsammans så hade det varit en chock för alla i omgivningen. Det var ju det de ville uppnå.
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
SVAR: Det är väl ett ganska bra slut för Gustav för han får en bättre kontakt med både sin pappa och Elin.
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
SVAR: Man skulle kunna tro att Eva blev intresserad och nyfiken utav Gustav, för att de verkade ha likadana intressen. Men samtidigt var hon ju hans lärare och han hade ju redan sällskap med Jack.
tisdag 13 april 2010
Frågor till Johanna
2: Känner du igen dig i boken någonstanns, är det av egna erfarenheter?
3: Är det en av dina bästa böcker du har skrivit?
Frågor till Johanna
Ska du föreställa en speciell karaktär i boken?
Varför valde du att skriva en tonårsbok?
Svar på johannas frågor
Svar: Så klart att det sker förändringar, man träffar på nya människor och utvecklas men han hade för höga förväntningar.
6:Om Gustav inte hade klantat sig med Elin, tror du att dem skulle bli tillsammans då?
Svar: Ja jag tror faktis att det hade blivit något mellan dem.. men Gustav hade säkert berättat om Eva då med.
7:Hur tolkar du slutet?Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin t.ex.
Svar: Jag tolkar slutet positivt. Eftersom att det löser sig på alla håll och saker och ting är avklarade. Gustav och Elin håller fortfarande kontakten genom att mejla varandra.
8:Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
Svar: Jag tolkar det som att hon ville ha något me Gustav att göra från början men sen då hon träffade hans pappa tappade hon intresset.
Frågor till Johanna
2.Vad inspirerade dig att skriva denna bok?
3.Har du skrivit boken utav egna erfarenheter, har du "varit" någon av karaktärerna ifrån boken? I så fall, vem?
onsdag 7 april 2010
En liten chock
Boken utspelar sig i umeå. När man läste boken tänkte man inte på platsen eller miljön, eftersom att det inte beskrivs så mycket om det i boken så man får riktigt inte ihop en bild.
2:Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och "helt vanlig". Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den`?
Jag tror att författaren vill få fram ungdomars tankar och livsstil och hon vill nog att man ska tänka mycket på vad som är rätt och fel. T.ex är det rätt att Gustav blir kär i sin lärare? Är det rätt av henne att vara så öppen mot han på fritiden? m.m
3:Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej, faktis inte. Men en sak jag är säker på är att jag inte skulle vilja bli kär i en lärare.
4:Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Först och främst att boken handlar om en tjej. Jag tycker att titeln passade in bra och det var ju en chock man fick när man fick veta att Jáck träffade Eva. Men man kunde endå tänka sig det då man läste boken för det var många saker som kopplades ihop mellan Jack och Eva.
tisdag 6 april 2010
Författarbesök
Johanna har ställt några frågor till er som hon vill att ni ska svara på. Ni ska ha svarat på minst 4 av hennes 8 frågor senast torsdagen den 15 april klockan 16.00. Helst ska ni svara på alla såklart. Rubriken för inlägget ska vara Frågor från Johanna och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.
1. Känns Gustav som en trovärdig berättare? Dvs, litar man på vad han tycker och tänker, och hur han tror att de andra uppfattar honom?
Några av er tyckte det blev enformigt att man bara fick hans synvinkel hela tiden, men hade det varit möjligt för historien om man även fått Jacks, Evas eller Elins? Hade inte historien blivit alldeles för tydlig då, inte så många chockar?
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
söndag 4 april 2010
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Jag gissar på att Eva inte kommer att ha någon kontakt med Gustav eller Jack för den delen.
Själv gillar jag inte slutet. Jag gillar inte öppna slut där man själva får komma på hur man vill att det ska sluta. Jag gillar ett slut som då ska vara en avslutning på allt.
När jag läser böcker så går jag verkligen in i dem och lever mig in i böckerna just därför gillar jag inte ett slut som avslutar så öppet. Typ det kändes som att författaren bara sluta boken i mitten.
För att fortsätta med bokens bana eller vad man nu skulle kalla det, så skulle jag hålla igång det vardagliga i boken med ett lyckligt slut. Att Gustav och Jack flyttar till New York där de kan börja om med deras relation, liv och uppleva nya fina minnen. Där Gustav kan börja på college och få nya vänner och vara sig själv.
Han och Elin hade fortsatt vara vänner fast från långt avstånd.
När det gäller Eva, hade jag nog inte nämnt henne. Eftersom jag tycker att författaren avslutade Eva ganska bra.
torsdag 1 april 2010
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
De har börjat på ett pappa och son förhållande som de kommer utveckla så småningom.
Gustav ville vara hos sin pappa han vill inte gå och resa någonstans, han vill heller inte hålla sig gömd i någon stad eller land, bort från pappan.
Gustavs personlighet har förändrats och det har han också själv märkt vilket är jättebra!
Han känner sig bättre och känner på sig att han är en "ny" Gustav, han verkar trivas i sin personlighet.
Om det var jag som var författaren skulle jag göra slutet mer spännande och dramatiskt eftersom boken har varit mycket vardagligt och allmänt. Det hade passat att göra slutet mer överraskande. Det hade ändrat boken en gnutta, gett den mer wow känslan. Och det hade varit något överraskande!
Jag hade gärna ändrat slutet genom att Gustav till sist skulle bli tillsammans med Elin, för att hon inser då att hon tycker om att vara i Gustavs närhet än hennes hund till kille.
Eller kanske att Eva hade till sist dykt upp och förklarat allting, varför hon betedde sig på det viset, då något dramatiskt.
Även t.o.m att Gustav skulle göra självmord enbart för att dramatisera det på maximal nivå. Självmord är rätt så vanligt bland ungdomar. Det hade varit en rejäl chock och gett en annan sorts effekt!
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Jag tolkar omslaget som Gustavs kärlek och passion för Eva men även Elins passion för Gustav.
Det halva ansiktet som är antagligen en tjejs, tolkar jag som Evas. Den speglar Evas personlighet, att hon visar hälften av sitt ansikte och hälften inte d.v.s hennes två olika personliga sidor. Den goda som hon visar oftast och den onda som hon inte visar så ofta. Omslaget är även lockade och annorlunda samt snygg.
Och nu till titeln, vilket även där lockar en mycket och man förväntar sig att något spännande och annorlunda händelse kommer inträffa. Men tyvärr så uppnår inte titeln som jag trodde att den skulle, "chocken" var tråkig och allmänt, jag förväntade mig mer.
Men annars passar titeln och omslaget utmärkt bra!
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Men ibland kan jag känna mig som Elin, att någonting måste hända annars dör jag av tråkighet. Jag vill att något eller någonting skall förändras i mitt liv något helt oväntad, något överraskande.
Fast jag vill inte att någon händelse skall inträffa, för att det blir inte alls bra om man börjar tycka om sin lärare. Det blir mycket jobbigt för än. Men vi får se vad som kommer hända mig!
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Hon vill helt enkelt visa och framhäva tonårsliven för just då är det massor med val som måste göras, det är mycket kärlekstrubbel, skolan och vännerna och så klart familjen.
Alltihopa är ett stort smörja tillsammans, men vet inte vad som ska tas itu först, hur man ska agera, vem eller vad ska ta ens tid, det är så rörigt alltihopa.
Det är mycket på gång i tonårsliven för att man nästan är vuxen eller skall bli och ta studenten. Många känslor är inblandade båda positivt och negativt, psykiskt och fysiskt välmående. Just därför har Johanna Lindbäck skrivit boken. Hon vill samla ihop båda dåliga och goda tider i en bok, där glädje, tårar och minnen möts.
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
Det är inget märkvärdigt med staden och den väcker knappast speciella intressen eller känslor som det gjorde i Låt den rätte komma in, Umeå verkar vara en kall och grå stad, visserligen berättar författaren detaljer om staden men det väcker nästan ingen nyfikenhet. Men det bör staden heller inte göra för det är helt enkelt en vanlig stad, inget känd och ingen populär plats. Eftersom författaren beskriver så lite så möjligt om staden så är det möjligen så.
Man tänker inte så mycket på staden för att det är händelserna i boken som gör att man läser boken. Det är upp till var och en vad som innebär nyfikenhet för sig.
Boken handlar för det mesta dels om karaktärernas intressen, deras insidor, skolmiljön och tonårsmiljön. Författaren framhäver dessa punkter för de mestadels enligt min åsikt och syn på boken.
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Omslaget visar ett odefinierat ansikte med ett leende som gör bilden lite mystisk. Jag anser att det är Eva för att i boken står det att röda rosor dyker fram på kinden när hon blir ivrig. Och i omslaget finns det en röd ros på kinden.
Ansiktet ser ganska anonym ut, typ som en skugga som dök upp från ingenstans. Vilket passar Eva rätt så bra.
Titeln och omslaget beskriver boken som två handlingar.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Så nej, inget av det som händer i boken har någonsin hänt mig vare sig det är de stora sakerna eller små.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Personligen tycker jag att den verkar vardaglig vilket kan vara en bra sak för att det som förekommer i boken är realistiskt och verkligt.
Jag tror att hon vill berätta om hur det är i gymnasiet eller hur det kan vara. Att man borde vara försiktig med vissa beslut man ska fatta. Man kommer ännu längre om man är sig själv och inte spela någon annan för att de finns redan. Att man kan känna igen sig med någon i boken, det finns många olika stereotyper som många ungdomar identifierar sig med.
Författaren kanske skrev den för att en hel del unga kan relatera sig till hur de i boken tänker eller känner. Eller om de har varit med om liknande händelser.
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
För mig var inte miljön spännande eller intressant. När jag läser böcker så är det inte ofta jag tänker på omgivningen så länge den inte är en del av handlingen vilket En liten chock inte är. Dessutom befinner de sig i en liten stad där miljön inte har så stor betydelse.
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Jag skulle nog gissa på att Gustav går på samma universitet som sin pappa jobbar på och det verkar ju som om att de har arbetat på deras relation. Så jag tror inte att det skulle vara samma stämmning mellan dem hemma som det varit innan. Jag tyckte boken hade ett ganska klart slut och därför tycker jag det är svårt att se vad som skulle kunna hända efter bokens slut.
onsdag 31 mars 2010
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Omslaget är ju ett halvt ansikte av en kvinna med en ros på och det får mig att tänka på Eva. För Gustav beskrev henne med rosiga kinder i början av boken. Och titeln stämmer in på det Elin och Gustav kom överrens med, att de skulle göra något litet som skulle chocka omgivningen. Jag tyckte att både bilden och titeln passade in på det som hände i boken.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej, inget av det har någonsin hänt mig. Visst har man bråkat med någon av sina föräldrar men inte direkt på detta sättet.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Jag tror att hon har skrivit den för att förmedla att gymnasielivet är ungefär likadant överallt och att det är små saker i livet som förändrar en och inte bara de stora dramatiska.
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
Berättelsen utspelar sig i Umeå. Jag tänkte inte specielt mycket på platsen men det märktes att det inte var någon stor stad och där var inte specielt många utlänska personer inblandade. Jag tyckte inte att miljön uttryckte sig specielt mycket i boken, utan man la bara märke till personerna och händelserna.
tisdag 23 mars 2010
Boksamtal 3
Inför tredje och sista boksamtalet tisdagen den 6 april kl. 8.10 – 9.00 ska alla ha läst sidorna 174 -272. Har Du inte läst ALLA sidor får Du inte delta på boksamtalet. Senast torsdagen den 1 april kl. 8.00 ska alla ha svarat på de fem frågorna nedan. Detta är visserligen på ditt lov, men du kommer ha gott om tid innan lovet att svara på frågorna. Har Du inte gjort det får du inte vara med på boksamtalet. Rubrikerna för dina fem inlägg ska vara frågan och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.
måndag 22 mars 2010
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det persone
Del 2
Det är författaren som berättar och verkar ha en ordentlig koll på allting, t.ex. om vad Gustav känner o.s.v. Författaren tar inte någons sida utan bara är där som en berättare. Jag har nga negativa uppfattningar om personerna eller något omdöme. Utan alla personer är olika och man ska respektera det.
2: Vilka av personerna blev du mest intresserad av?
Såklart Gustav ,för han är den som är typ mystisk som Elin säger. Man vet inte riktigt vart man har honom så därför vill man fortsätta läsa boken för att se vilken "chock" som kommer nästa sida.
3: Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Jag tycker att han är en bra pappa eftersom att han gör sitt bästa och verkligen vill få en bra relation med Gustav. Men det kanske är lite svårt för gustav att förstå eftersom han ser allt på det negativa sidan efter att hans mamma gick bort.
4:Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Det kanske det gör lite eftersom att hon vet hur ungdomar tänker kring läraren och vad dem har för "krav" över hur en lärare ska vara. Men det är inget jag har lagt märke till fören nu.
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Hon har nog varit med om att en vikarie eller lärare har varit väldigt öppna och allför vänskapliga mot en elev. Eller så har det varit en elev som har bjudit ut en lärare. Hon har nog upplevt mycket som gymnasielärare både med eleverna och andra lärare. Dessutom vid gymnasiet så har hormonerna sätt igång hos eleverna och det kan ha lett till att de gör något som inte är likt dem som författaren tagit med.
Jag tror också att hon har tagit med de olika stereotyperna som finns i skolan som till exempel de populära, snygga eller de osociala. Hon ville nog också att den stereotypen många har om lärare är att de inte har något privatliv eller familj utan de bor och existerar bara i skolan, hon ville bevisa att den stereotyopen inte stämmer. Att lärare faktist har ett liv utanför skolan.
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Det var väldigt svårt för honom att veta att hans fru kan dö när som helst så han hantera situationen på ett sätt som han trodde var lättare, jag menar inte att det är rätt utan bara en väg han tog för att glömma bort det i några timmar.
Jag tror nog att han var vilsen, visste inte hur han skulle hantera det hela dessutom var han nyflyttad till ett helt nytt land och ett helt nytt språk. Han hade också en tonåring som han skulle uppfostra.
Han insåg att han gjorde fel och bad aldrig om förlåtelse för att han visste att det inte var värt att förlåta.
Efter den fruktansvärda tragedin kunde Jack lika gärna ta med Gustav och flytta tillbaka till USA. Men han visste att det bara skulle bli svårare för Gustav och då la han sin vilja och sina behov åt sidan och fokuserade mer på hur det skulle bli bättre för sin son.
I boken förändras han mer och mer. Han ville ha psykhjäp, blir mer engagerad i Gustavs liv och försöker att bygga upp deras relation. Han bryr sig mer och beter sig som en mycket bättre pappa.
Som till exempel när Gustav sa att han skulle till Petras födelsedag och dricka. Då var Jack inte så bekväm med det och ställde en massa frågor om festen. Han ville nog inte att Gustav skulle växa upp och bli som han var en gång i tiden.
Så ja jag tycker att han är en bra pappa som bara har begått misstag som han lärt sig av.
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Under bokens utveckling märker man så småningom att Eva inte är som en vanlig vikarie. Det är inte många gånger man träffar sin vikarie berusad mitt på kvällen. Det är heller inte ofta man går ut och fikar med sin vikarie.
Utan Eva hade boken varit ganska alldaglig, som en helt vanlig tonårsbok där man vet hur den börjar och slutar innan man ens börjat läsa den.
Jag gillar böcker som är unika på sitt eget sätt och utanför det vanliga, därför gör Eva boken läsvärd och speciell. Det jag gillar med henne är att hon är väldigt komplicerad. Hon kan säga något men mena något annat och uppföra sig på ett visst sätt som kan försvåra boken. Som till exempel den dagen när Gustav kom försent till hennes lektion så svarade hon honom och tittade på honom som om han vore en helt vanlig elev och inte den elev hon var ute och fikade med dagen innan.
Hon gör boken invecklad och får mig att vilja läsa vidare vart deras "relation" leder.
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det persone
I likhet med de flesta människor har Gustav olika uppfattningar om de olika personerna. Han verkade inte gilla Jack i början av boken för att han nämnde inte honom så mycket utan när han kom upp på tal så var det aldrig något intressant. När jack frågade något fick han alltid direkta svar och det verkade som att Gustav inte brydde sig.
Men när han väl nämnde jack så var det nästan alltid något negativt eller något som gjorde honom irriterad. Han blev också lätt frustrerad. Det berodde nog på all svek och lögner han inte kunde glömma.
Jag tror att Gustav tycker om att Jack blir mer engagerad och uppmärksam i Gustavs liv. Han gillar att umgås och prata med Jack. Jag tror nog att utan Jack skulle han känna sig vilsen och ensam och att han åter upplever sveken och lögnerna. Han behöver tröst och stöd efter det hemska han har gått igenom.
Men när man läser vidare så berättar Gustav mer fina saker om Jack och hur mycket han älskade tiderna med honom. Han börjar förstå jack bättre och låter det förflutna stanna i det förflutna. Han ville ta igen tiderna och när de brukade vara en riktig familj.
Gustav hade alltid gillat Elin det var bara något speciellt med henne han visste inte vad eller varför. Han visste bara att det var något som hon hade som ingen annan tjej hade som gjorde henne så speciell. Han tyckte att hon inte var som alla andra. Hon log mot honom ibland, pratade med honom ibland som han tyckte var otroligt.
Han kanske gillade henne så mycket för att hon behandla honom som om de vore gamla vänner vilket inte många gjorde. Han gillade också de egenskaper hon hade.
I början av boken nämner hon inte Elin så mycket men efterhand så kommer hon upp rätt ofta och han träffar henne också gång på gång.
Den han var mest intresserad av var Eva. Det märktes redan från första gången han träffade henne. Gustav var väldigt uppmärksam på hennes lektioner och när hon berättade lite om hennes liv. Han märkte när hennes ton förändrades, hennes ansiktsuttryck och hennes blick. Det var som om han hade henne fotograferat i minnet.
Redan första dagen funderade han på om hon hade en pojkvän och hur gammal hon var. Han tittade noga på hennes utseende och det verkade som att han gillade vad han såg. Redan direkt nämner Eva mycket och han tänker på henne ständigt. Han var i behov av hennes sällskap, han hade ju ingen annan att prata med hemma för att Jack och han hade nästan inget gemensamt. Så han behövde Eva för att prata och umgås. När hon plötsligt började ignorera honom gillade han inte det. Han kände sig övergiven och ensam.
Annars tyckte Gustav att hon var fascinerande och han tyckte nog att det var otroligt att han av alla brukade umgås med henne. Han gillade hennes personlighet och hur de båda kom överens. Gustav tyckte också om hur Eva fick honom att känna sig.
Jag tror att Gustav känner sig fri med Eva vilket han sällan känner. Antingen är han en typisk tonåring och vill bara ha en fysisk relation med henne. Eller så behöver han någon att vara med där han kan vara sig själv och inte behöver skämmas.
Jag gillar inte det Eva gör, hon är som två helt olika personer. Antingen ska hon vara den öppna , söta, sällskapliga vikarien som Gustav gillar eller en normal vikarie som behandlar Gustav som vilken annan elev. För den hon är nu gör bara Gustav mer förvirrad och jag tror inte han behöver sådant i sitt liv.
söndag 21 mars 2010
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Som jag har sagt innan så framhäver författaren tonårslivet ganska bra och gymnasieatmosfären fascinerande bra.
Det finns definitivt skillnad i böcker som jag har läst, där författaren bara har för sig att "så" är det i gymnasier eller så skulle det vara.
Så klart skiljer sig gymnasiermiljöer olika men oftast är det för det mest likadant överallt. Bäst tycker jag att författaren framhäver oerhört bra stereotyperna så som Gustav, vad han känner,tycker och tänker.
Att många är tillbakadragna fast man vill höras och synas, vill säga saker och ting men har inte mod till det. Så ja det påverkar en hel del faktiskt.
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Genom att föreslå psykterapi för att förbättra deras relation, men även när han förslår att hitta på nöjen tillsammans. Jack uppoffrade mycket vilket visar att han bryr sig och vilket en förälder skall göra för sitt barn. Han vill bara Gustavs bästa.
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Elin har många tankar som är intressanta och som jag ibland brukar tänka på. Hon vill vara någon annan men kan inte göra något åt det. Med Johan är allt samma tråkiga grejer men med Gustav kommer Elin alltid på nya häftiga och roliga idéer. Jag brukar vara i Elins ställe ibland, vill hitta på något kul, göra något helt annorlunda, uppleva världen ur en annan synvinkel fast det är ingen som uppleva dem med mig.
Vill inte bara sitta framför teve eller data hela dagarna och inte gör något alls. Just därför anser jag att Elin är den särskilda karaktären i boken för att jag vill gärna veta vad hon kommer att hitta på tills sist!
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det persone
Det är nog författaren som berättar precis som om att hon har varit där eller hört detta berättats till henne. Hon verkar berätta lite ur Gustavs syn på det hela och hur han känner. Det verkar som hon är neutral i det hela och inte riktigt vara kritisk eller ta sida till någon eller något. Jag tycker det som händer är ganska intressant för att det känns så verkligt och relativt likt ett tonårings samhälle.
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det persone
Gustavs synvinkel, hur de beter sig och uppför sig. Ur Gustavs synvinkel tycker han bäst om Eva och sedan Elin, berättaren visar det genom hur han uppför sig och vad han tänker. För Gustav är det som en bergodalbana, först går allt häpet bra sedan hemskt dåligt. Vilket rubbar hans psykiska välmående, först är han positiv, strålar av all glädje. Sedan kan han inte sova bra och har humörsvängningar p.g.a Eva. Jag tycker att berättaren framhäver tonåren alldeles utmärkt genom tankarna och beteenden, att livet inte alltid är perfekt.
tisdag 16 mars 2010
Boksamtal 2
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det personerna gör eller inte? Vad tycker du?
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.
söndag 14 mars 2010
4, Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Som fick Gustav att känna och tänka sig vad-gör-jag-här?
De populära tonåringarna brydde sig inte så mycket om Gustav och han kände sig värdelös. Under hela mötet kunde han inte få ut något klokt att säga, därför höll han tyst vilket gjorde saken värre. Det var en pinsam och plågsam situation för honom.
Gustav hade känt att Elin hade nog ångrat att hon hade tagit med honom men för Elin var det mer som hon hade lurat honom in i den tråkiga skoltidningen!
3, Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
Gustav började även bry sig mer om hans yttre, fixade till håret och tog på sig nya kläder han även enbart för Evas skull flossade tänderna.
Psykiskt började han tänka på Eva sexuellt och onanerade efter han läste Evas böcker, Gustav började tänka på Eva mer och han spanade efter henne i skolan.
Gustav blev heller inte lika nervös som han var när han pratade med Elin där han tänkte över vad han skulle säga med Eva var det annorlunda med henne flöt det bara på liksom. Sedan Eva kommit in i bilden hade Gustav inte tänkt på Elin så mycket på sistonde, det var Eva som gällde nu.
2, Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
De samtalar som en helt vanliga kompisar som känner varann, Gustav t.o.m delar sin tidning till Eva. Gustav hade tydligen aldrig haft en sådan fridfull stämning med en annan tjej på ett kafé tidigt en söndagsmorgon, han kände sig tillfreds med Eva.
1, Vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
Gustav förväntar sig många grejer, speciellt är det alla killar förväntar sig är ju att ha någon flickvän eller en tjej man kan "tappa" sin oskuld med. Det där går heller inte som planerat givetvis. Den andra grejen är att skapa ett helt nytt "jag" (Gustav) på med en helt ny identitet slänga bort den andra men den saken är heller inte så enkelt man kan inte bara ändra sin personlighet, vakna upp en dag och vara en helt ny person.
Gustav beskriver sig som ett miffo med kryckor och träffar bara killkompisar på skolan, han verkar inte vara den typen som vågar göra grejer och Gustavs pappa Jack är ju helt tvärtom Gustav, han är den som festar, träffar tjejer och har hur kul som helst!
Gustav har inte så många intressen men han tycker om att vara själv på söndagar fika och ta det lugnt med en tidning i handen.
Han tycker också om att läsa speciellt av en viss författares böcker. Han verkar även ta allvarligt på sin skola och studier.
Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
Vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
Gustavs förväntningar på gymnasiet var att han skulle ändras från den blyge killen, träffa en massa personer som delar hans intressen och skaffa en flickvän, om inte flickvän så i alla fall ett one-night-stand.
Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
De hade det så lätt att uttrycka sig och kunde säga nästan vad de ville medans Gustav blev nervös så fort han tänkte på att säga något.
Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
Gustav
Han är inte den populära killen i skolan men inte heller mobbade. Utan han är i " mellarstadiet". Han har inte heller dem flesta intressen som dem flesta killarna har, utan han är unik. Han är ganska blyg och förväntade sig att bli mer öppen och social i gymnasiet. Han hade många förhoppningar om gymnasiet speciellt över det sexuella livet, men det blir inte som planerat. Utan han är samma gamla Gustav.
2:Hur uppträder Eva mot Gustav på kafeet?
Hon är väldig ungdomlig och social. Hon verkar på ett sätt lite för på Gustav jämfört med dem andra eleverna. Det hade inte förvånat mig om dem kanske längre fram i boken skaffar ett förhållande.
3:Hur förändras Gustav sedan han träffa Eva?
Gustav har börjat bry sig mer om sitt yttre jag än bara inre. Och han har svårt för att öpnna sig men med Eva öppnar han sig snabbt och dem klickar bra.
4:Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Han ångrar att han kom dit. Han känner att han inte hör hemma där. Han känner sig ointressant och konstig eftersom dem kollar på ett sånt sätt på honom. Den lilla stunden han var där känns som evigheter och han vill bara därifrån så fort som möjligt.
Vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
Gustavs intressen är, vad jag uppfattade det, helt vanliga för vad en kille i hans ålder är. Vänner, tjejer..
4, Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Sättet de tittade på honom gjorde att han kände sig ointressant och konstig. Han ville inte vara där. Gustav var obehaglig och rätt tystlåten. Han hade så mycket att säga men fick inte ut något. Han kände sig generad och obekväm.
Fast det var fler än tre personer där i mötet fann han sig ensam och osynlig. Ingen ville höra på honom eller se honom och det gjorde honom illa till mods. Han tyckte att den tiden på mötet var väldigt plågsam och pinsam Han kände sig helt enkelt bortkommen och annorlunda.
3, Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
Fast han tyckte att Elin var en av de sötaste i skolan och att det var något speciellt med henne, la han inte märke till henne så fort Eva dök upp. Fast han brukade tänka på Elin jämt och ständigt, var det nu istället Eva som han gick runt och tänkte på.
Precis innan han skulle träffa Eva så var han mer upprymd och blev på bättre humör. Hon gjorde honom piggare och lyckligare. När Gustav var med henne så var han mer avslappnad och bekväm.
Oftast brukade han bygga upp massa meningar mentalt innan han pratade, för att han var rädd att det skulle låta dumt eller så stod han bara där pinsamt bredvid. Men nu med Eva så var han mer lättpratad och sällskaplig. Gustav behövde inte vara rädd för att låta dum eller konstig. Utan Eva gjorde honom lättsam och intressant. Han kunde prata om allt och inget.
Med henne behövde han inte byta personlighet eller intressen. Han behövde inte spela någon annan, utan kunde vara sig själv.
fredag 12 mars 2010
2, Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
Hon ser något hos Gustav som hon inte ser hos de andra eleverna. Hon vill veta hur Gustav är som person och hur han tänker. Det verkar som om hon tycker att han är intressant och gillar hans personlighet och sällskap.
De är ganska likt varandra för att de både brukar gå till kaféet rätt så tidigt och de trivs bättre med tystnaden och när det är tomt där. De har också gemensamma intressen det är nog därför hon uppträder som hon gör mot honom.
Om man inte visste att Eva var en vikarie till honom så hade man trott att de var två helt vanliga kompisar som är ute och fikar en tidig morgon. Man hade trott det eftersom sättet hon pratade med honom var väldigt vänskaplig och lättsam. Hon är inte så tillbakadragen utan ganska öppen och lättpratad. Eva är också rätt så glad och positiv i kaféet.
De verkade båda trivas i varandras sällskap och verkade positivt överraskande.
1. vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
Han hade inte så många intressen typ han gillade inte det som de flesta killar brukar som sport eller actionfilmer.
Rent fysiskt så var han inte som de flesta killar. Fast det inte stod i boken om hur han såg ut, kan man ändå föreställa sig hans utseende eftersom han beskriver sig själv som en av den vanligaste stereotypen, alltså killen som är konstig, med få vänner, utan en söt flickvän. Det är då man automatiskt väljer ut ett utseende till honom.
Men psykiskt så är han väldigt lik många killar. Han undrar mycket om hur det är att vara med den tjejen och hur det är att vara den killen och sådant. Gustav har också rätt så mycket sexuella tankar, så han är inte en helt ovanlig tonåring.
Han gillar att läsa och skriva. Jag tror att han har så få intressen för att hans liv är väldigt förutsägbart, det fortsätter på samma vis hela tiden och det är inte väldigt spännande. Han kollar inte runt efter andra intressen utan bara håller sig till det han är bekant med.
Han vill ändra sin personlighet och bli mer social och omtyckt i gymnasiet. Han vill också ha en tjej och massa nya vänner, alltså vänner med samma intressen så att han känner sig mer bekväm med dem och kan prata om vad som helst utan att känna sig utanför. Gustav vill alltså ändra sig helt, han trivs inte med den person han är eller den person andra tror att han är.
Han trodde att det skulle bli väldigt enkelt att byta sin personlighet och livstil bara över en natt men när han väl hade börjat i gymnasiet insåg han att det inte var så enkelt som det lät. Snart skulle han ta studenten och han skulle nu se till att hans mål efter sin förändring skulle ske...
måndag 8 mars 2010
Boksamtal 1
Den här gången har vi lyssnat på er och valt ut ”en ungdomsbok, om ett tonårsliv, normalt, inte med vampyrer och hit å dit.”
Inför första boksamtalet tisdagen den 16 mars kl. 8.10 – 9.00 ska alla ha läst s. 3-79. Har Du inte läst ALLA sidor får Du inte delta på boksamtalet. Senast måndagen den 15 mars kl. 8.00 ska alla ha svarat på de fyra frågorna nedan. Har Du inte gjort det får du inte vara med på boksamtalet. Rubrikerna för dina fyra inlägg ska vara frågan och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.
1, Vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
2, Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
3, Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
4, Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.
Ni träffar Maria Meurling i klassrummet.