torsdag 29 april 2010
Johanna Lindbäck skriver om er
http://www.bokhora.se/blog/skonlitteratur/romaner/2010/04/lyckad-och-mindre-lyckad-taglasning/
onsdag 28 april 2010
Green screen
Green screen handlar om att man utesluter den gröna färgen från filmen och gör de områden som är gröna i filmen genomskinliga. När man sedan redigerar filmen placerar man filmen över en annan film eller stillbild som då syns igenom de genomskinliga bitarna.
Ett problem till som dyker upp när man kameran rör sig är att bilden man vill placera i det gröna fältet inte följer med i rörelsen. Då måste man skapa en motion path i filmen, vilket innebär att man skapar punkter i filmklippet som berättar var den nya bilden ska befinna sig. Bilden på vatten, strand och en del av en båt som syns i klippet är hjälpligt upphängd utifrån 7 olika punkter och resultatet blir därefter. Ska man arbeta med den här tekniken är det ett tips att planera ordentligt innan. Se till att det finns mycket ljus, använd helst stativ. Ska du använda någon form av kamerarörelse - se till att det finns bra fasta punkter som hela tiden syns i bilden. Behöver du bara en punkt sparar du mycket tid efteråt. Bra exempel på fästpunkter är tavlor med mörka ramar mot ljusa väggar. Lyktstolpar eller trädstammar utomhus. Det ska vara objekt som inte rör sig. Omvänt kan tekniken användas om man vill att ett textobjekt ska följa en bil eller person som rör sig.
Johanna Lindbäck på besök på Malmö latinskola

Lindbäck kom för att träffa de elever som i samarbete med bibliotekarier och pedagogiska centralen läser, bloggar och filmar hennes roman En liten chock. Hon berättade om sitt författarskap, hur det började som en dröm redan i småbarnsåren och hur den första romanen kom till i regniga Bergen.
Många frågor handlade om karaktärerna om hur hon tänkte när hon skapade dem och varför de agerar som de gör i romanerna. Många undrade också om hon själv är någon av huvudpersonerna.— Nej jag är inte med i mina böcker. Men det är klart att allt man är med om och alla man träffar ger intryck som jag tar med delar av, förklarade Johanna Lindbäck.Hon fick också milt kritiska frågor om det mycket flickaktiga bokomslaget. Det förklarade Lindbäck med att det är helt upp till förlaget och dess illustratörer att skapa omslagen. I just det här fallet ville förlaget vända sig till tjejer som läst en annan ungdomsroman med ett liknande omslag i en liknande rödrosa färg.

Efter mötena med latinskolans elever skyndade Lindbäck vidare till eleverna på Pauli.— Det är intressant för mig att möta mina läsare. De ställer frågor som varken jag eller förlaget riktigt tänkt på.
Den inställda flygtrafiken på grund av det isländska vulkanutbrottet hotade besöket men Johanna Lindbäck lyckades få tag i en av de sista tågbiljetterna och la lite längre tid på Malmöbesöket.— Hade inte eleverna varit så engagerade och jobbat så mycket med boken och bloggat hade jag nog inte gjort mig så mycket besvär för att komma ner.
Text och bild: Katarina Berg
onsdag 14 april 2010
Fråga 8.
Eva utnyttjade helt enkelt honom för att han skulle läsa hennes böcker som Eva var så intresserad i. Tyvärr trodde Gustav att Eva gjorde detta för andra skäl och speciellt för honom.
Eva var en person som plötsligt dök upp från tomma intet och försvann lika snabbt i tomma intet. Hov var ett mysterium som gick inte att lösa.
Fråga 7.
Men jag tror att Gustav och Elin blev goda vänner och behöll kontakten. Jag tror att Jack verkligen skall försöka ha en god relation med sin son och verkligen ge järnet som far. Eva får vi absolut ingeting mer veta om, vilket var meningslöst.
Varför ha med henne en av huvudkaraktärerna när vi inte ens får veta vad det blev av med henne?
Fråga 6.
Elin ville helt enkelt hitta en kille som hon kunde hitta på nya grejer med, de hon inte kunde med Johan. Elin trodde nog även Gustav var kär i henne och han skulle velat ha henne som flickvän. Man vet inte vad Elin vill ha egentligen, hon skiftar från Johan till Gustav.
Fråga 8.
Jag tror att hon gick igenom personliga bekymmer. Kanske att ett förhållande nyss hade tagit slut eller att hon desperat leta efter ett förhållande, som gjorde att hon behandla Gustav just som hon gjorde.
Hon hittade en elev som gillade henne mer än som en lärare eller vän, då tog hon det tillfället och eleven råkade vara Gustav.
Hon ville må bättre med sig själv och det hjälpte Gustav med. Sedan när hon blev mer känslomässigt stabil så beslöt hon sig för att bryta det med Gustav ( vad det nu än var ).
För att sammanfatta allt så utnyttjade hon honom.
Fråga 5.
Men man kan endå förändras utan att veta det, nya miljöer förändrar en. Gymnasiet är helt enkelt en hel annan miljö än grundskolan.
Fråga 7.
Fråga 4.
När du beskriver personer får vi ingen bild i hjärnan hur personerna ser ut vilket är tråkigt. Det enkla beskrivandet väcker ingen nyfikenhet och det blir bara allmänt.
Det enkla beskrivandet på karaktärerna så som rött hår och fin nacke räcker inte. Frågan är varför huvudkaraktären blir så attraherad/intresserad av denna personen , vad/varför fångar denna hans nyfikenhet. Men även för att få en bild i huvudet hur personerna ser ut vilket berättar mer om deras personlighet.
Fråga 3.
Gustav hade förstått att han blir bara utnyttjad och just därför inte brytt sig om en schizofreniperson.
Fråga 6.
Jag tror hon bara såg honom som en nära vän. Hennes chock kanske var något man inte gör med sina nära vänner men det var ju en chock efterallt.
Hon verkade trivas i hans sällskap, han var inte som alla andra vänner hon hade. Elin kanske trodde att Gustav gillade henne mer än som en vän och just därför blev hon förvånad när han sa Evas namn, men jag tror inte hon tog det personligt alltså att hon gillade honom.
Hon blev ju inte tillsammans med honom fast det hade gått ett tag efter den händelsen.
Fråga 2.
Boken är röd, rosor finns och en halv dold tjejs ansikte syns på omslaget, vilket man får intryck att det skall vara om mycket kärlek och tjejer. Men när man läser texten på baksidan tror man att någonting spännande kommer inträffa så klart kärlek är inblandat. Kärlek är inget tjejigt, alla blir kära oavsett ålder eller kön. Kärlek är för alla!
Fråga 1.
Om det är ur hans synvinkel så förstår man att han uppfattar händelserna annorlunda. Men Gustav är en rätt smart kille som många uppfattar honom så, fast de uppmärksammar sig inte på det. Många i klassen Gustav olika, men när Elin säger att Gustav är en "kulturkille" blir många lite chockade över detta.
Boken hade varit mer spännande om man fick också veta Evas synvinkel också, hur hon tänkte, tyckte och varför hon betedde sig på det viset. Det hade kanske varit tydligt vilket hade varit bättre för enligt mig var inte "chocken" så chockande.
fråga 7
Ja jag tycker ändå att det slutade bra för Gustav. Han fick börja om på ny kula och samtidigt hade han kontakt med Elin fortfarande. Jag tror att de kan återfå kontakten. Bara han vill.
fråga 5
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
Ja.. de är det väll. Jag menar man vet ju aldrig vad som händer. Det har säkert hänt någon. Han hade lite höga förväntningar tycker jag. Men som jag sa innan, man vet aldrig vad som händer
fråga 4
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
Jo, det tycker jag. För tex om du ser en person på gatan, utan att man själv vet om det så har man på bara några sekunder tänkt ut hela den personens liv och hur den är som person. Så jag tycker att det är väldigt viktigt för då kan man få sina misstankar om hur personen beter sig och hur personens omgivning är.
Fråga 5.
Jag tror att man förändras mer när man inte är medveten om det. Men om man då gör upp en lista som Gustav gjorde på vad man vill ändra på, vad man vill ha och inte ha, går det inte väldigt långt. Det är då man inte gör det för sin egen vilja utan mer om hur man vill att andras uppfattning om sig själv ska vara.
Men det händer att de som vill ändra på sin personlighet slutar oftast med att de är två olika personer vilket kan förvirra andra och det kan sluta med att det inte går som de ville från början. Som det hände med Gustav han ville ändra sig med det kom lite hinder på väg dit och det blev inte som han hade planerat.
Det kan också ta mycket av ens energi och till slut har man inte kraft nog att vara någon annan än sig själv och då hamnar man i den banan igen.
fråga 2
Nja.. fast det är en kille som är huvudpersonen så tycker jag ändå att de är typ en tjejbok. Jag tror att killar inte är så jätte intresserade av kärlek och känslor. Jag kan ju inte skriva för alla men hur jag uppfattar det så är det nog så. Och hur omslaget har sin betydelse, tror jag att iaf jag brukar ta upp en bok som jag tycker är fin eller har en bra titel. Och jag tror inte att killar tex plockar upp en röd bok, för de tror nog att den kommer att handla om kärlek. Röd är ju kärlekens färg.
Fråga 4.
Man vill se så bra ut som möjligt inför omgivningen för att ge ett bra intryck ( alltså första intrycket, vilket jag inte tror på ).
Det är viktigt för människor som tror att de inte har något annat att komma med som till exempel intelligens eller personlighet, just därför vill de komplettera det med sitt utseende för att accepteras.
Jag struntar i hur folk ser ut, ibland händer det att jag struntar i hur jag ser ut. Det finns alltid en bakgrund på varför man ser ut just som man gör. Personligt tycker jag att hur man trivs med sitt utseende och är nöjd med det så är det viktigare än hur folk ser ut generellt.
Frågor till Johanna.
Frågor till Johanna.
Fråga 2.
Fågor till Johanna.
Fråga 1.
Jag hade velat om man fick en synvinkel från alla de andra för att då hade man förstått boken mycket bättre. Att det stod lite om hur det andra tyckte och vad de kände i de olika sammanhangen När det gäller den lilla chocken så hade man inte behövt ta med det utan låtit det smidigt glida som ett mysterium.
Jag undrar varför du just har valt de omslaget till Min typ brorsa? I boken så har du skrivit både från Ninas perspektiv och Daniels. Fundera du på att skriva boken i första person istället för tredje person? Boken har väldigt öppet slut, man får inte reda på så mycket efteråt vilket frustrera mig. Hur kommer det sig att du just valde att sluta sådär?
Frågor Från Johanna
SVAR: Jag tror boken hade varit för tydlig om man hade fått läsa från någon annans synvinkel. Gustav tankar och vad han tycker är ju induviduellt och därför kan man ju inte säga att det inte är trovärdigt för det är ju hans syn på livet. Samtidigt ska han ju inte vara för inställd på hur andra om en, för man kan ju aldrig veta exakt vad någon annan tycker eller tänker.
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
SVAR: Att omslaget är rött och tjejigt är helt rätt, men det är ju inte direkt en tjejbok. Utan den är en ganska neutral bok enligt mig.
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
SVAR: Jag tror inte det hade blivit samma sak om Gustav varit tjej.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
SVAR: Att beskrivningarna är så lite gör att man börjar fantisera ihop personer själva och det är ganska kul för alla får olika ansikten.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
SVAR: Om man verkligen vill ändra på sig och har modet till det så kan man ändra sig, men endast sig själv. Man kan inte bestämma vilka typer av personer man ska få i klassen eller óm man ska hitta en tjej/kille.
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
SVAR: Mycket möjligt, för om de två hade blivit tillsammans så hade det varit en chock för alla i omgivningen. Det var ju det de ville uppnå.
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
SVAR: Det är väl ett ganska bra slut för Gustav för han får en bättre kontakt med både sin pappa och Elin.
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
SVAR: Man skulle kunna tro att Eva blev intresserad och nyfiken utav Gustav, för att de verkade ha likadana intressen. Men samtidigt var hon ju hans lärare och han hade ju redan sällskap med Jack.
tisdag 13 april 2010
Frågor till Johanna
2: Känner du igen dig i boken någonstanns, är det av egna erfarenheter?
3: Är det en av dina bästa böcker du har skrivit?
Frågor till Johanna
Ska du föreställa en speciell karaktär i boken?
Varför valde du att skriva en tonårsbok?
Svar på johannas frågor
Svar: Så klart att det sker förändringar, man träffar på nya människor och utvecklas men han hade för höga förväntningar.
6:Om Gustav inte hade klantat sig med Elin, tror du att dem skulle bli tillsammans då?
Svar: Ja jag tror faktis att det hade blivit något mellan dem.. men Gustav hade säkert berättat om Eva då med.
7:Hur tolkar du slutet?Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin t.ex.
Svar: Jag tolkar slutet positivt. Eftersom att det löser sig på alla håll och saker och ting är avklarade. Gustav och Elin håller fortfarande kontakten genom att mejla varandra.
8:Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
Svar: Jag tolkar det som att hon ville ha något me Gustav att göra från början men sen då hon träffade hans pappa tappade hon intresset.
Frågor till Johanna
2.Vad inspirerade dig att skriva denna bok?
3.Har du skrivit boken utav egna erfarenheter, har du "varit" någon av karaktärerna ifrån boken? I så fall, vem?
onsdag 7 april 2010
En liten chock
Boken utspelar sig i umeå. När man läste boken tänkte man inte på platsen eller miljön, eftersom att det inte beskrivs så mycket om det i boken så man får riktigt inte ihop en bild.
2:Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och "helt vanlig". Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den`?
Jag tror att författaren vill få fram ungdomars tankar och livsstil och hon vill nog att man ska tänka mycket på vad som är rätt och fel. T.ex är det rätt att Gustav blir kär i sin lärare? Är det rätt av henne att vara så öppen mot han på fritiden? m.m
3:Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej, faktis inte. Men en sak jag är säker på är att jag inte skulle vilja bli kär i en lärare.
4:Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Först och främst att boken handlar om en tjej. Jag tycker att titeln passade in bra och det var ju en chock man fick när man fick veta att Jáck träffade Eva. Men man kunde endå tänka sig det då man läste boken för det var många saker som kopplades ihop mellan Jack och Eva.
tisdag 6 april 2010
Författarbesök
Johanna har ställt några frågor till er som hon vill att ni ska svara på. Ni ska ha svarat på minst 4 av hennes 8 frågor senast torsdagen den 15 april klockan 16.00. Helst ska ni svara på alla såklart. Rubriken för inlägget ska vara Frågor från Johanna och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.
1. Känns Gustav som en trovärdig berättare? Dvs, litar man på vad han tycker och tänker, och hur han tror att de andra uppfattar honom?
Några av er tyckte det blev enformigt att man bara fick hans synvinkel hela tiden, men hade det varit möjligt för historien om man även fått Jacks, Evas eller Elins? Hade inte historien blivit alldeles för tydlig då, inte så många chockar?
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
söndag 4 april 2010
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Jag gissar på att Eva inte kommer att ha någon kontakt med Gustav eller Jack för den delen.
Själv gillar jag inte slutet. Jag gillar inte öppna slut där man själva får komma på hur man vill att det ska sluta. Jag gillar ett slut som då ska vara en avslutning på allt.
När jag läser böcker så går jag verkligen in i dem och lever mig in i böckerna just därför gillar jag inte ett slut som avslutar så öppet. Typ det kändes som att författaren bara sluta boken i mitten.
För att fortsätta med bokens bana eller vad man nu skulle kalla det, så skulle jag hålla igång det vardagliga i boken med ett lyckligt slut. Att Gustav och Jack flyttar till New York där de kan börja om med deras relation, liv och uppleva nya fina minnen. Där Gustav kan börja på college och få nya vänner och vara sig själv.
Han och Elin hade fortsatt vara vänner fast från långt avstånd.
När det gäller Eva, hade jag nog inte nämnt henne. Eftersom jag tycker att författaren avslutade Eva ganska bra.
torsdag 1 april 2010
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
De har börjat på ett pappa och son förhållande som de kommer utveckla så småningom.
Gustav ville vara hos sin pappa han vill inte gå och resa någonstans, han vill heller inte hålla sig gömd i någon stad eller land, bort från pappan.
Gustavs personlighet har förändrats och det har han också själv märkt vilket är jättebra!
Han känner sig bättre och känner på sig att han är en "ny" Gustav, han verkar trivas i sin personlighet.
Om det var jag som var författaren skulle jag göra slutet mer spännande och dramatiskt eftersom boken har varit mycket vardagligt och allmänt. Det hade passat att göra slutet mer överraskande. Det hade ändrat boken en gnutta, gett den mer wow känslan. Och det hade varit något överraskande!
Jag hade gärna ändrat slutet genom att Gustav till sist skulle bli tillsammans med Elin, för att hon inser då att hon tycker om att vara i Gustavs närhet än hennes hund till kille.
Eller kanske att Eva hade till sist dykt upp och förklarat allting, varför hon betedde sig på det viset, då något dramatiskt.
Även t.o.m att Gustav skulle göra självmord enbart för att dramatisera det på maximal nivå. Självmord är rätt så vanligt bland ungdomar. Det hade varit en rejäl chock och gett en annan sorts effekt!
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Jag tolkar omslaget som Gustavs kärlek och passion för Eva men även Elins passion för Gustav.
Det halva ansiktet som är antagligen en tjejs, tolkar jag som Evas. Den speglar Evas personlighet, att hon visar hälften av sitt ansikte och hälften inte d.v.s hennes två olika personliga sidor. Den goda som hon visar oftast och den onda som hon inte visar så ofta. Omslaget är även lockade och annorlunda samt snygg.
Och nu till titeln, vilket även där lockar en mycket och man förväntar sig att något spännande och annorlunda händelse kommer inträffa. Men tyvärr så uppnår inte titeln som jag trodde att den skulle, "chocken" var tråkig och allmänt, jag förväntade mig mer.
Men annars passar titeln och omslaget utmärkt bra!
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Men ibland kan jag känna mig som Elin, att någonting måste hända annars dör jag av tråkighet. Jag vill att något eller någonting skall förändras i mitt liv något helt oväntad, något överraskande.
Fast jag vill inte att någon händelse skall inträffa, för att det blir inte alls bra om man börjar tycka om sin lärare. Det blir mycket jobbigt för än. Men vi får se vad som kommer hända mig!
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Hon vill helt enkelt visa och framhäva tonårsliven för just då är det massor med val som måste göras, det är mycket kärlekstrubbel, skolan och vännerna och så klart familjen.
Alltihopa är ett stort smörja tillsammans, men vet inte vad som ska tas itu först, hur man ska agera, vem eller vad ska ta ens tid, det är så rörigt alltihopa.
Det är mycket på gång i tonårsliven för att man nästan är vuxen eller skall bli och ta studenten. Många känslor är inblandade båda positivt och negativt, psykiskt och fysiskt välmående. Just därför har Johanna Lindbäck skrivit boken. Hon vill samla ihop båda dåliga och goda tider i en bok, där glädje, tårar och minnen möts.
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
Det är inget märkvärdigt med staden och den väcker knappast speciella intressen eller känslor som det gjorde i Låt den rätte komma in, Umeå verkar vara en kall och grå stad, visserligen berättar författaren detaljer om staden men det väcker nästan ingen nyfikenhet. Men det bör staden heller inte göra för det är helt enkelt en vanlig stad, inget känd och ingen populär plats. Eftersom författaren beskriver så lite så möjligt om staden så är det möjligen så.
Man tänker inte så mycket på staden för att det är händelserna i boken som gör att man läser boken. Det är upp till var och en vad som innebär nyfikenhet för sig.
Boken handlar för det mesta dels om karaktärernas intressen, deras insidor, skolmiljön och tonårsmiljön. Författaren framhäver dessa punkter för de mestadels enligt min åsikt och syn på boken.
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Omslaget visar ett odefinierat ansikte med ett leende som gör bilden lite mystisk. Jag anser att det är Eva för att i boken står det att röda rosor dyker fram på kinden när hon blir ivrig. Och i omslaget finns det en röd ros på kinden.
Ansiktet ser ganska anonym ut, typ som en skugga som dök upp från ingenstans. Vilket passar Eva rätt så bra.
Titeln och omslaget beskriver boken som två handlingar.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Så nej, inget av det som händer i boken har någonsin hänt mig vare sig det är de stora sakerna eller små.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Personligen tycker jag att den verkar vardaglig vilket kan vara en bra sak för att det som förekommer i boken är realistiskt och verkligt.
Jag tror att hon vill berätta om hur det är i gymnasiet eller hur det kan vara. Att man borde vara försiktig med vissa beslut man ska fatta. Man kommer ännu längre om man är sig själv och inte spela någon annan för att de finns redan. Att man kan känna igen sig med någon i boken, det finns många olika stereotyper som många ungdomar identifierar sig med.
Författaren kanske skrev den för att en hel del unga kan relatera sig till hur de i boken tänker eller känner. Eller om de har varit med om liknande händelser.
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
För mig var inte miljön spännande eller intressant. När jag läser böcker så är det inte ofta jag tänker på omgivningen så länge den inte är en del av handlingen vilket En liten chock inte är. Dessutom befinner de sig i en liten stad där miljön inte har så stor betydelse.
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Jag skulle nog gissa på att Gustav går på samma universitet som sin pappa jobbar på och det verkar ju som om att de har arbetat på deras relation. Så jag tror inte att det skulle vara samma stämmning mellan dem hemma som det varit innan. Jag tyckte boken hade ett ganska klart slut och därför tycker jag det är svårt att se vad som skulle kunna hända efter bokens slut.